top of page

Hoe bewaar ik de balans tussen doorzetten en zelfcompassie?

Zolang ik me kan heugen ben ik altijd een doorzetter geweest en dat is nog steeds zo. Als ik ergens aan begin, dan maak ik het ook af.

Ik kan uren doorgaan, zonder te stoppen. Ook dingen die langere tijd beslaan, ik ga ervoor!

En de voldoening daarna is groot, soms geeft het me gewoon een kick.

Geweldig dat me dat weer gelukt is!

Ik heb de motivatie, meestal, maar als die het even laat afweten, dan vind ik wel ergens in me een knop die ervoor zorgt dat ik toch doorga. Deze knop is er bijna altijd één die zich in mijn ‘ratio-laatje” bevindt:

 • ik moet even door deze motivatie-dip heen

 • ik had er juist nu tijd voor gepland dus maak daar dan ook gebruik van

 • morgen gaat niet want dan heb ik al een afspraak

 • etc, etc.

En zo lukt het me altijd wel om een reden te vinden om toch te doen wat ik ‘moest’ van mezelf.

En daar zit ‘m de crux: ‘ moest van mezelf’

Ik ga over mijn grens, regelmatig.

Waar ik me de laatste tijd steeds meer bewust van ben geworden is dat mijn ratio dus kan zorgen dat ik dingen doe die ik misschien juist even niet zou moeten doen. Want zo ben ik eigenlijk helemaal niet zo vriendelijk voor mezelf. Op die manier schakel ik het emotionele en lichamelijke stuk van mezelf volledig uit. En daar heb ik last van; Ik ben niet gefocust, minder productief, heb er minder of geen plezier in, ben moe…

Ik heb altijd gedacht dat doorzettingsvermogen een kwaliteit is, één waar ik supertrots op ben. Nu blijkt het ook een grote valkuil voor me te zijn.

Ik geef mezelf te weinig ruimte om eens te niksen om juist die batterij weer op te laden. Even lekker

ontspannen of aandacht te schenken aan hoe ik me eigenlijk voel. Vaak is dat al voldoende om uit je ratio te komen en weer in je kracht te komen. Maar het is wel heel erg belangrijk! Alles heeft aandacht nodig om in balans te blijven.

Hard werken en doelen behalen is een mooi streven maar je mag ook best eens lief zijn voor jezelf!

Tips om die balans te bewaren:

 • Beloon jezelf na hard werken. Pak een boek/tijdschrift, zet je favo muziek op, ga lekker naar buiten voor een wandeling of doe een theetje met een vriendin.

 • Bewaar ontspanning niet altijd voor iets wat je doet na hard werken. Als het lekker weer is of als je écht geen zin hebt in je geplande activiteit; doe een dagje waar je wel zin in hebt. Je zult zien dat je daarna weer staat te popelen om aan de slag te gaan.

 • Plan eens in de zoveel tijd een vrije ochtend/middag/dag in je agenda. Zo plan je dat moment niet vol en je hebt ook iets om naar uit te kijken

 • Als je aan de slag gaat, zet dan de timer. Dan kun je vól gaan en ook weer op tijd stoppen, zodat je je energie behoudt.

 • Werk op een voor jou prettige plek; rug naar de muur, veel ramen, stil of juist een hoop geroezemoes.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page