top of page

  Stress & Burn-out 

Heb je stress(klachten), ben je moe van alles, het plezier en het overzicht kwijt?
Ik help je de stress verminderen en de regie over je leven weer terug te pakken
Stress, overspannen en burn-out

 

Stress is niet altijd erg. Gezonde stress voor een examen of presentatie is normaal en zelfs goed. Het zorgt ervoor dat je scherper bent. Stress bij situaties die gevaarlijk zijn, is ook heel belangrijk omdat het zorgt voor een fight-or-flight reactie; je kunt gaan vechten of vluchten. Je lichaam wordt door de stress in staat van paraatheid gemaakt hiervoor. Voortdurende stress echter, is niet goed voor je.

 

Teveel stress is het gevolg van een disbalans in doen en ontspannen. Het heeft een heleboel verschillende uitingsvormen. Meestal zijn dit in eerste instanties vage lichamelijke klachten. Als je langdurig blootgesteld bent aan stress ervaar je dat als het gevoel van constant haast te hebben en voor je gevoel niets echt af te krijgen. Je hoofd draait overuren, je merkt veranderingen in o.a. je prestaties, je gemoedstoestand, je gedrag, je slaappatroon en je gezondheid.

 

Als je niet naar je lichaam luistert, dus niet meer rust gaat nemen en je leven anders gaat inrichten blijft de stress aanhouden. Je kunt op deze manier burn-out raken. Dit gaat niet van de een op de andere dag maar geleidelijk aan. Het verloopt in fases.

Stress gaat niet vanzelf over. Je zult er echt aandacht aan moeten schenken. Wat is bij jou de oorzaak van je stress? Is er iets voorgevallen? Is het een bepaald patroon waar je steeds weer in komt? Herken je de klachten van eerder in je leven? Doe je waar je goed in bent en wat je leuk vindt?

Allemaal vragen waar je een antwoord op moet vinden om daarmee je leven zo in te richten dat stress zoveel mogelijk tot het verleden behoort. En als je toch weer eens stress ervaart, zul je het sneller (h)erkennen en er wat aan gaan doen, zodat het niet meer zo heftig wordt.

 

bottom of page