top of page

Tip 1 Buitenlucht

Ga elke dag even naar buiten. Niet alleen zal de frisse buitenlucht je goed doen, het is ook zo dat je daardoor je hoofd even leeg maakt en je nieuwe energie krijgt. Het maakt niet uit wat je doet buiten. Je kunt een stukje fietsen, hardlopen of een wandeling maken (kort of lang).  

Wat het meest effectief is, is als je je mobiel thuis laat of op stil zet, zodat je ook echt even kunt genieten van het buiten zijn; de geluiden die je daar kunt horen, alles wat te zien is (bloemen, bomen, vogels, andere mensen etc).

Buiten zijn  zorgt voor lichamelijke beweging en het heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Bovendien zorgt de zon voor broodnodige vitamines die de stress verminderen.

Het is beter iedere dag een kwartiertje naar buiten te gaan dan bijvoorbeeld één keer per week een uurtje.

Tip 2 Ontspanning

Zorg voor voldoende ontspanning. Ga na een drukke dag even zitten en neem even tijd voor jezelf. Je hoeft niks, alleen even te ontspannen. Als je het fijn vindt kun je een ontspanningsoefening doen of mediteren maar het gaan zitten is voor veel mensen al goed. Zo kun je even bij komen van een drukke dag.

Ook 'vrij-blokken' maken in je agenda, een paar keer per week, is iets wat voor sommige mensen goed helpt. Het staat dan gepland dus die tijd is al gereserveerd speciaal voor jou!. Je kunt dan iets doen wat voor jou relaxed voelt. Voor de één is dit een tijdschrift of boek lezen, voor de ander lekker naar buiten (zie tip 1), een dagje sauna, met een vriendin bijkletsen...het kan allemaal, als jij er maar lekker van ontspant en weer nieuwe energie opdoet.

Tip 3 Sporten

Sporten en bewegen is gezond voor je lichaam en je geest. Steeds meer onderzoeken onderschrijven dit. Als je dat doet wordt er extra inspanning van je lijf gevraagd waardoor je op een goede manier moe wordt. Ook worden er door het bewegen, stofjes aangemaakt, die naast het lekkere lome gevoel ook zorgen voor meer geluksgevoel. Je voelt je dus vaak moe en ontspannen na sporten en bewegen; dus actie-stress.

Als je net begint met sporten zorg dan dat je het heel rustig opbouwt. Als je teveel doet of te snel gaat, krijg je vaak een averechts effect; je hebt erge spierpijn, je bent moe maar niet op een lekkere manier, meer uitgeput en de motivatie om weer te gaan ebt snel weg hierdoor. Heel jammer!

Dus begin rustig, let op de signalen die je lijf geeft, eet en drink voldoende om goed te kunnen herstellen en doe iets wat je leuk vindt!

Tip 4 Minder cafeïne

Cafeïne zit in koffie maar ook in chocola. Het is een stof die er voor zorgt dat je lichaam tijdelijk in alerte staat komt: het stofje Adrenaline neemt toe. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar je hersenen toe en je hartslag wordt sneller. je wordt actief en alert. Maar het zorgt ook voor een toename van stresshormonen. Deze kunnen weer zorgen voor concentratiestoornissen en slapeloosheid. En je zakt na een tijdje weer in. Niet goed tegen stress dus. 

Juist om dat inzakken tegen te gaan en in alerte staat te blijven, is de kans dat je dit steeds vaker gaat gebruiken om de stress en vermoeidheid tegen te gaan groot. Je kunt dan in een vicieuze cirkel komen om het alerte gevoel zo lang mogelijk in stand te houden. Uiteindelijk zul je toch klachten krijgen, enerzijds van het teveel aan Cafeïne, anderzijds van het over je grenzen blijven gaan in plaats van naar je lichaam luisteren.

Als je cafeïne gebruikt, houd je dan aan de volgende regels:
- Let erop dat je cafeïne met mate gebruikt en daarnaast goed eet.

- Gebruik cafeïne uitsluitend nadat je een gezonde maaltijd hebt genoten.

​

Tip 5 Je gevoel uiten

Als je stress hebt, of door een lastige, vermoeiende periode gaat; praat erover. Het is belangrijk om je gevoel te delen, te uiten. Dit kun je overigen ook schrijvend doen: schrijf elke dag een stukje over hoe je deze ervaren hebt en waar je tegen aanliep. Schrijf ook elke dag één ding op waar je energie van kreeg, of wat je hielp om de stress te verminderen.

Het opkroppen zorgt er zeker niet voor dat het stressgevoel weggaat, integendeel. Deel het, met je omgeving en als dat niet lukt of als je dat liever niet wil, ga naar een professional om erover te praten. Dit zorgt ervoor dat de druk er af gaat en de stress verminderd.

Tip 6 Opruimen

Opruimen heeft een grote invloed op hoe je voelt. Als je je huiskamer, een kast of  je bureau opruimt, zorgt dit ook voor een opgeruimd hoofd en verminder je daarmee stress.

Tip 7 Alles uit

Voordat je gaat slapen, het liefst een uur daarvoor, is het verstandig alles uit te zetten. Dus je mobiel, tablet en televisie, allemaal uit. Zo kunnen je hersenen al langzaam in de ruststand komen. Er worden andere stofjes aangemaakt dan overdag als je actief bent en die zorgen ervoor dat je slaperig en moe wordt.  Als je alles dus uitzet, zul je dus makkelijker inslapen en doorslapen. En een goede nachtrust is bevorderlijk voor stressvermindering.

Tip 8 Muziek 

Muziek heeft een positief effect op de hersenen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken maar iedereen heeft daar natuurlijk zelf ook ervaring mee. Muziek, zeker bepaalde muziek kan een gunstig effect hebben op bloeddruk, hartslag en het Cortisol gehalte, een stresshormoon, daalt. Door bepaalde ritmes te gebruiken zet het de geest ‘uit’.Muziek vermindert bezorgdheid en spanning. De emotie die je hebt tijdens het luisteren naar muziek zorgt er voor dat het bloed in een gezond tempo rondpompt en stroomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek de biochemische stress reductiesystemen stimuleert waarmee we ons meer ontspannen. Klassieke muziek kan helpen bij slapeloosheid. Het kan zelfs helpen bij het activeren van  zintuiglijke zenuwbanen die de aandacht van de pijn wegnemen.

Kortom, muziek heeft een scala van effecten die stress enorm kunnen verminderen. Daarbij is muziek luisteren heel erg leuk!

bottom of page