top of page
Zo maak je je hoofd leeg

1. Schrijf je leeg

Al die gedachten die door elkaar dwarrelen in je hoofd. Het zijn er zo veel!

Pak een pen en een schrijfblok of schrift en ga aan de slag om orde in de chaos te scheppen en inzicht te krijgen in je eigen gedachten. Hoe gek het ook klinkt, zodra je gedachten op papier zet, komt er alweer overzicht in je hoofd.

Begin met het opschrijven van een vraag die verband houdt met je gedachtes, bv. " hoe kom ik tot actie?" of " hoe kan ik beter slapen?" Zet deze vraag in het midden.

​

Alles wat er nu bij je opkomt, schrijft je daar omheen, in een cirkel. Alles wat je denkt en voelt bij die voor jou belangrijke vraag. Door alles zo op papier te dumpen zul je merken dat je hoofd leger wordt. Bovendien zie je, als je je gedachten leest, wat je nou zo bezighoudt en wat wellicht een prioriteit is om mee aan de slag te gaan. Misschien slaap je wel slecht omdat er een issue op je werk is wat je heel erg bezighoudt. Als het zo duidelijk op papier staat, is het ook makkelijker om overzicht te krijgen. Ga ermee aan de slag!

​

​

2. Ruim je huis op

Hoe tegenstrijdig dit ook kan voelen; ga opruimen. Begin bij de ruimte waar je veel bent, bijvoorbeeld de huiskamer. Ruim op, maak schoon en voel maar wat het met je volle hoofd doet; het wordt ook opgeruimd. Zo kun je langzaam maar zeker ook de rest van het huis doen. En ruim niet alleen op maar doe vooral ook dingen weg. Een mooie richtlijn hiervoor is: als je iets een jaar niet hebt gebruikt of aangehad hebt, is de kans dat dat nog gebeurt heel klein, dus doe het weg. Zo kom je van alle overbodige spullen af en ook dat zorgt voor ruimte in je hoofd.

3. Ga bewegen

Als je hoofd vol zit, voel je je vaak ook moe, fysiek en mentaal. Het laatste waar je eigenlijk zin in hebt is bewegen. Toch is dat nou juist zó belangrijk om dit wel te gaan doen. En dat hoeft heus niet altijd sporten te zijn. Het mag natuurlijk wel; even een uurtje in de sportschool, partijtje tennis of wat je ook graag doet. Maar wat net zo goed werkt en minder inspannend voelt is een stukje wandelen. Door de fysieke inspanning komen er stofjes vrij (Endorfine) die zorgen dat je je rustiger en gelukkiger voelt. Hierdoor wordt het ook rustiger in je hoofd.

4. Praat met mensen bij wie je je op je gemak voelt.

Je hebt vast wel een paar mensen om je heen bij wie je je altijd fijn voelt, die een luisterend oor hebben voor je. Praten is delen van je gevoelens en ervaringen. Door dit te doen, plus de aanvullingen van je gesprekspartner, zet je vaak de boel al wat meer op een rijtje. Een bijkomstigheid is dat je je vaak niet zo alleen voelt in je gevoelens en je je meer begrepen voelt.

5. Begin met mediteren

Als je regelmatig last hebt van teveel gedachten en je hoofd loopt om, is mediteren een hele goede manier om dit te verminderen. Het helpt je om al die gedachten even stop te zetten en meer in het moment te zijn. Door dit regelmatig te doen, dagelijks of één, twee keer per week, zul je de positieve effecten ervan al ervaren. En het is niet moeilijk, je hoeft er niets voor te doen of te leren; het belangrijkste is het komen zitten. Als je wilt weten hoe je zou kunnen starten met mediteren, kun je bijvoorbeeld op deze site van Ger Schurink kijken. Die heeft hele fijne meditaties, ook voor beginners.

bottom of page